Gras informatie

grasGraszoden informatie over gras, gazon en grasmatten.

Algemene informatie over gras

Over gras is ontzettend veel te vertellen. Wat is gras bijvoorbeeld? Waar stamt gras van af en wat zijn de kenmerken van gras? Maar er zijn ook allerlei verschillende soorten gras die ook nog eens op de meest uiteenlopende plekken groeien. En waar wordt gras nou eigenlijk allemaal voor gebruikt? Wat is gras? We weten allemaal wat gras is en hoe gras eruit ziet. Maar wat is nou eigenlijk de definitie van gras? Wie de term gras opzoekt op internet zal vinden dat de meest simpele omschrijving van gras ?het voornaamste voedsel van grazers? is.

Waar stamt gras van af?
Gras stamt af van de Gramineae of Poaceae; een grassenfamilie. Van alle plantenfamilies op de wereld, heeft die van gras de meest verschillende soorten. Er zijn maar liefst ruim 8000 verschillende soorten gras.

Kenmerken gras
We weten allemaal hoe gras er uit ziet. Maar hoe zouden we gras het best kunnen omschrijven? Gras is te herkennen aan de stengel en het blad. De bladen van gras zijn lang, smal en parallel nervig.

Waar groeit gras
Gras kan overal ter wereld en op alle gronden groeien. Er groeit zelfs gras op Antarctica.

Soorten gras
Er zijn bijzonder veel verschillende soorten gras. Met maar liefst 8000 varianten is gras dan ook de grootste plantenfamilie ter wereld. Ook graansoorten vallen onder de familie van gras.

Toepassingen gras
Waarvoor wordt gras gebruikt? Gras wordt niet alleen gebruikt voor grasvelden en het decoreren van tuinen of parken. Gras wordt ook veel gebruikt voor het aanleggen van sportvelden.

Gras als voedsel
Grazers eten de stengel en het blad van gras. Maar gras wordt niet alleen door dieren gegeten. Ook de mens eet gras. Hoewel wij het blad of de stengel van gras niet kunnen verteren, eten wij wel de zaden van gras. Graszaden bestaan voornamelijk uit zetmeel; één van onze meest belangrijkste voedingsbronnen. Het is zelfs zo dat ongeveer 80 procent van ons voedsel uit gras bestaat! Wij zijn dan ook erg afhankelijk van gras. Gras is zelf weer afhankelijk van grazende dieren. De dieren eten niet alleen het gras, maar ook de planten die tussen het gras groeien. Dit is noodzakelijk voor het gras, omdat het gras anders niet kan overleven. Zo zouden de planten die hoger groeien dan het gras het zonlicht versperren. Dieren bemesten het gras ook met hun uitwerpselen waardoor het beter gaat groeien.

Grasmatten
Wilt u graag grasmatten kopen? Bent u op zoek naar een betrouwbaar adres voor de aanschaf van uw grasmatten? Kom dan naar Topgazon. Wij kweken al jaren grasmatten en zijn gevestigd in Nooitgedacht, in de buurt van Borger in Drenthe. Voor de beste grasmatten kunt u het beste direct bij een grasmatten kweker kopen. Wij zijn dé specialist in het kweken en verkopen van grasmatten. De grasmatten die door ons gekweekt zijn, zijn prachtig van kleur en bovendien kunnen de grasmatten snel geleverd en gelegd worden. En, wat ook erg belangrijk is, als u grasmatten bij ons koopt bent u veel goedkoper uit dan wanneer u grasmatten bij tuincentra koopt.

Wat zijn grasmatten?
Grasmatten zijn kant-en-klare grasmatten voor een optimaal gras gazon. De grasmatten zijn snel te plaatsen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het zaaien van gras. Wij hebben de grasmatten speciaal gekweekt, zodat de grasmatten een goede dichtheid hebben en onkruid geen kans heeft om te groeien.

Voordelen grasmatten
Een groot voordeel van grasmatten is dat ze snel geplaatst kunnen worden. De grasmatten kunnen drie weken na het leggen al gebruikt worden. Grasmatten hechten zich namelijk snel aan de ondergrond. Als u gras zaait, neemt dit veel meer tijd in beslag. Het duurt ongeveer 18 weken voordat uw grasveld klaar zou zijn voor gebruik. De kans op onkruid is bij het zaaien van gras bovendien vele malen groter. Wij hebben het meeste werk al voor u gedaan door de grasmatten te kweken. Het enige wat u nog hoeft te doen, is de grasmatten leggen. Of laten leggen natuurlijk.

Aanleggen grasmatten
Voor tips over het aanleggen van de grasmatten kunt u hier (link) kijken. Als u grasmatten gaat leggen, is het belangrijk dat het oude gras eerst verwijderd en dat de ondergrond egaal is. Zo hechten uw nieuwe grasmatten zich snel en komen de grasmatten het best tot hun recht.

Onderhoud grasmatten
U wilt natuurlijk dat uw gras er verzorgd bijligt en er mooi en groen uitziet. Maar hoe kunt u uw grasmatten nou het beste onderhouden? Het is belangrijk om grasmatten regelmatig te bemesten. Daarnaast moeten grasmatten regelmatig water krijgen en moet het onkruid dat op de grasmatten groeit verwijderd worden. Voor meer informatie over het onderhouden van grasmatten.

Kwaliteit grasmatten
De grasmatten die u bij ons koopt zijn van de allerhoogste kwaliteit. Wij kweken onze grasmatten met passie. Veel bedrijven maken bij het telen van grasmatten gebruik van netten. Deze netten worden gebruikt om de grasmatten snel stevig te maken zodat de grasmatten sneller geoogst kunnen worden. Wij doen dit niet. Omdat wij alleen grasmatten van de allerhoogste kwaliteit verkopen, oogsten we slechts één keer per jaar. Ons gras krijgt dan ook alle tijd om uit zichzelf stevig te worden zodat u straks de perfecte grasmatten krijgt.

Onze graszoden klanten
Graszoden van Topgazon worden verkocht aan particulieren, hoveniers en tuincentra.

Grasmatten prijs
Bij Topgazon kunt u al grasmatten kopen vanaf  Euro 1,75 per vierkante meter. U kunt ervoor kiezen om de grasmatten bij ons af te halen of om de grasmatten te laten bezorgen. Voor het bezorgen van de grasmatten brengen wij bezorgkosten in rekening. Via de berekeningstool kunt u meteen zien wat de kosten voor uw grasmatten zijn.

Afmetingen van de grasmatten
Grasmatten kunt u bij ons bestellen per vierkante meter. De rollen zijn 40 bij 250 centimeter. Ook kunt u blokzoden van 30 bij 30 centimeter bestellen. Dit kan bij een afname van 1000 vierkante meter of meer. Voor meer informatie over de blokzoden kunt u altijd contact met ons opnemen.

Grasmatten kopen
Graszoden kopen, bestellen en laten leveren. Grasmatten kunt u online bij ons bestellen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze grasmatten? U kunt altijd contact met Topgazon. Betalingen van de grasmatten gaan via iDEAL. Een veilig betalingssysteem voor uw aankopen via internet.

Gras zoden gazon

Wilt u een mooie tuin? Met prachtig groen gras? Een gazon waar uw buren jaloers op zullen zijn? Bestel dan uw graszoden bij Topgazon! Wij verkopen de gezondste, mooiste en groenste graszoden van Nederland. Zo groen als gras zijn onze graszoden, grasmatten speciaal voor uw eigen tuin.

Soorten gras voor uw gazon
Er zijn vele soorten gras, maar welk gras is nou geschikt voor uw gazon? Dit ligt aan het gebruik. Wij hebben een uitgebreid assortiment van graszoden, zodat u het gras van uw dromen bij ons kan bestellen. Wij adviseren u graag.

Aanleg gazon
Het aanleggen van een prachtig groen gazon is niet moeilijk. Het is belangrijk dat de ondergrond bewerkt is. Het oude gras moet verwijderd worden. Zorg voor een egale ondergrond, dit kan met een hark. Rol de graszoden uit en zorg dat deze goed naast elkaar liggen. Na het uitrollen kunt u de graszoden het beste meteen goed water geven. Wanneer het zonnig weer is moet u twee tot drie keer per dag uw gazon sproeien, totdat de graszoden geworteld zijn in de grond. Dit duurt ongeveer twee tot drie weken. In de winter duurt het wat langer voordat de graszoden geworteld zijn en hoeft u minder vaak te sproeien. Het is belangrijk dat u het gras niet te kort maait, u kunt beter vaker maaien. Het is belangrijk dat de messen van de grasmaaier scherp zijn, want anders vernielt u uw gazon. De voeding voor uw gazon is van groot belang, bemest het gras met regelmaat.

Wanneer graszoden voor uw gazon leggen?
Graszoden kunnen het hele jaar gelegd worden, maar niet wanneer het vriest of wanneer het gesneeuwd heeft. Wanneer de graszoden gelegd zijn en het begint dan te vriezen is dit geen probleem, de grasmatten bevriezen en wanneer het warmer wordt zullen de wortels weer gaan groeien.

Onderhoud gazon
Onderhoud van uw gazon is van groot belang. Uw gazon blijft langer mooi bij goed onderhoud en daardoor kunt u meer genieten van uw tuin. Zorg ervoor dat uw gras de juiste voeding krijgt, regelmatig gemaaid wordt, verwijder het onkruid en zorg ervoor dat u uw gazon geregeld sproeit. Uitgebreide tips over onderhoud aan uw gazon vindt u hier.

Rolgazon
Heeft u niet het geduld om het opkomen van het gras af te wachten, dan kunt u probleemloos bij Gras Gazon en Graszoden Centrum uw nieuwe gazon op de rol kopen. De noodzakelijke voorafgaande grondbewerking is hetzelfde als bij het inzaaien. Verstandig is het om dit aan het graszoden centrum te vragen, maak gebruik van graszoden bemesting plantenvoeding. Voor de wat zuurdere grondsoorten is vaak een kalkbemesting nodig (bij een pH = zuurgraad lager dan 5). Ook kan voor het uitrollen van de zoden een dun laagje champignonmest of compost worden aangebracht, zodat het vocht goed wordt vastgehouden en waardoor het gazon een mooie kleur krijgt. Zorg dat de grond voor het uitrollen voldoende vochtig is; zo nodig van tevoren met water besproeien. Laat de graszoden nooit uitdrogen en maak ze eventueel vochtig en bescherm ze tegen de zon. Geef het gazon de eerste paar weken voldoende water. Tijdens droog weer twee- of driemaal per dag. Na 4 tot 6 weken kan er nog wat stikstofmest worden bijgeven, 1 tot 2 kilo per 100 m2. Zorg er wel voor, dat het gazon niet kan verbranden. En nog een laatste goede raad: loop en speel zo weinig mogelijk op het nieuwe zoden gazon; de zoden moeten eerst vastgroeien.

Grasmat

Grasmat
Een grasmat is de groene grasbegroeiing van de bovengrond ook wel de grasmat genoemd. De beste grasmat van Nederland ligt op de graskwekerij velden van Topgazon. Een andere voorbeelden van het woord grasmat zijn: de grasmat van het stadion 1) Aangelegd stukje groen 2) Deel van voetbalveld 3) Gazon 4) Gras 5) Grastapijt 6) Groen tapijt 7) Grondbedekking 8) Mat 9) Met gras begroeid sportterrein 10) Natuurlijke vloerbedekking(cryto) 11) Voetbalveld 12) Graszode 13) Rolgras 14) Blokzode.

Graszode

Een graszode is een dunne plak bestaande uit bovengrondse plantendelen, weinig aarde en wortels van gras. Ze worden gebruikt voor de aanleg van gazons. Ook kunnen met een spade uit de bovenste 20 cm van de weide graszoden gestoken worden voor het gebruik als warmte-isolator om een kampvuur in te dammen, of om de balken of palen van een tafelvuur te beschermen. Graszoden die gebruikt worden in tuinen zijn te onderscheiden in een aantal verschillende soorten:

Speelgazon
– voor met name kinderen geschikt, erg sterk.

Sportgazon
– voor intensiever gebruik, door de verschillende grassoorten is dit type grasmat zeer geschikt.

Siergazon
– niet geschikt voor intensief gebruik en moet regelmatig (1 tot 2 keer per week) worden gemaaid.

Zodenligter

Zoden te steken, wordt eerst het gras zo kort mogelijk afgesneden, voorts worden door middel van een zodenploeg, een scherp mes aan een stok met trektouw bevestigd, op de vereiste breedte en lengte insnijdigen in den grond gemaakt en de zoden met een’ vlakken schop met schuinen steel, een zodenligter, uit den grond geligt.

Zodensteker

Een ploeg zodenstekers kan in 10 uren ongeveer 600 à 700 zoden steken; een ploeg van 3 à 4 man kan per dag 25 à 30 vierkante el met plakzoden, 5 à 6 vierkante el met blokzoden bekleeden. Tegenwoordig worden graszoden en grasmatten niet meer met de hand gestoken, hiervoor gebruikt men tegenwoordig een speciale zodensnijmachine die tussen de 400 m2 en 1200 m2 per uur kan oogsten. Om bijvoorbeeld een dijk van graszoden te voorzien gebruikte men vroeger. Bekleedingen met plakzoden, deze worden van boven gedekt met zogenaamde dekzoden, die aan het boveneinde de bekleding over de plakzoden heen schietende, met het gras naar boven gelegd worden, aan het einde van de inwatering achter de bekleding. Zodra een talud steiler dan onder de natuurlijke helling wordt opgezet, moet het met blokzoden bekleed worden; hierbij komen de zoden met gras naar beneden en worden zij, zo als reeds gezegd is, in verband op elkaar gelegd; de bovenste laag zoden. wordt met het gras naar boven gelegd en ook deze dragen den naam van dekzoden. Somtijds in lossen grond worden de zoden met zogenaamde zodenpennen bevestigd.

Gras zaaien of graszoden?

Het zaaien van gras neemt veel tijd in beslag. Na ongeveer 18 weken kunt u uw grasmat optimaal gebruiken. Het zaaien van gras kan ervoor zorgen dat er een ongelijke verdeling ontstaat. Graszoden kunt u na 3 weken al intensief betreden.

Wat zijn de voordelen van graszoden?

De voordelen van het plaatsen van graszoden zijn onder andere dat u het gras snel kan betreden. Door de dichtheid van de graszoden heeft onkruid geen kans. Graszoden zijn stevig en u heeft een gelijkmatig gazon.

Wat zijn de nadelen van graszoden?

Graszoden hebben niet veel nadelen. Het enige nadeel wat wij kunnen bedenken is dat het in de aanschaf duurder is dan het zaaien van gras. Daar tegen loopt u al wel veel sneller op een kant en klaar gras gazon. Kant en klare graszoden, grasmatten, grasrollen en blokzoden zijn toch echt de beste oplossing voor een nieuw groen gras gazon.

Verschillende soorten graszoden

Er zijn verschillende soorten graszoden. Bijvoorbeeld speelgazon of sportgras. De graszoden voor een speelgazon worden het meest gebruikt. Dit omdat het gras voor een speelgazon een grote dichtheid heeft. De graszoden zijn gekweekt uit verschillende soorten gras, zoals Engels raaigras, Veldbeemgras en Roodzwenkgras. Sportgras wordt gebruikt voor tennisbanen, voetbalvelden, cricketbanen en golfbanen. Dit gras kan tegen een stootje en kan zeer intensief gebruikt worden.

Tips voor het leggen van graszoden

Graszoden besteld en wilt u de graszoden zelf gaan leggen? Of heeft u geen tijd om zelf de graszoden te leggen? Geen probleem. Topgazon legt graag de graszoden voor u. Gemakkelijk en snel.

Waar kunt u de beste graszoden kopen?

Voor de beste graszoden, grasmatten, grasrollen en blokzoden moet u bij Topgazon zijn. Bij ons krijgt u veel waar voor uw geld. Topkwaliteit graszoden voor een scherpe graszoden prijs. U kunt de graszoden direct bestellen via de graszoden winkel of via ons telefoonnummer.

Wat is de beste tijd om graszoden te leggen?

Graszoden kunnen bijna het hele jaar door gelegd worden. Behalve wanneer het vriest. Legt u de graszoden voordat het vriest en het gaat daarna vriezen, dan is dit geen probleem. Wanneer het weer warmer wordt, ontdooien de wortels en groeien deze gewoon verder.

Leveren van graszoden of afhalen bij Topgazon?

Graszoden van Topgazon kunt u door ons laten bezorgen. U kunt de graszoden ook bij ons op afspraak afhalen tussen 08:30 – 09:30 en tussen 17:00 – 18:00 uur.

Wat is verticuteren van uw gras gazon?

Gras, is het schoon kammen van uw grasmat. Met een verticuteerhark verwijdert u onkruid, mos en achtergebleven grasresten in uw gazon. Heeft u een kleine tuin dan kunt u een verticuteerhark gebruiken. Wanneer u een grote tuin heeft, dan kunt u het beste een verticuteermachine huren. Topgazon raadt aan uw gazon twee keer per jaar te verticuteren. In het voorjaar en in het najaar. Doet u dit niet, dan ontstaat er een viltlaag op uw grasveld. Dit verhoogt de kans op grasziekten.

Wat te doen voordat u graszoden laat leggen?

Graszoden van Topgazon gaat leggen of laat leggen, moet het oude gras verwijderd zijn of goed omgespit. Het is daarna aan te raden om de grond goed aan te harken, zodat het goed los is. Nadat de grond goed is losgemaakt kunt u de grond gaan egaliseren. Dit kan door de grond goed aan te lopen of een wals te gebruiken. Met een hark kunt u de ondergrond egaal maken.

Hoe kan u grasziekten voorkomen?

Grasziekten zijn te voorkomen door uw gazon goed te onderhouden. Het onderhoud van uw gazon is daarom erg belangrijk. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen om grasziekten tegen te gaan. Is uw gazon niet meer te redden, dan kunt u beter een nieuwe grasmat aanleggen.

Wanneer moet u het gazon bemesten?

Wij raden u aan om twee keer per jaar uw gras te bemesten. In het voorjaar zodat het gras zich kan herstellen van de winterperiode en een keer in juli of uiterlijk half augustus. Voordat u uw gazon gaat bemesten kunt u het beste de grasmat verticuteren. De grasmat neemt de bemesting dan beter op.

Welke bemesting is het beste geschikt?

Het beste is om de zuurgraad van de grond te meten. Zo weet u welke bemesting het meest geschikt is voor uw gazon. Topgazon heeft speciale meststoffen ontwikkeld voor in de tuin. Deze zijn zeer geschikt voor al uw beplanting in uw border, maar ook voor het gras gazon zelf.

Maaiadvies grasmaaien

Graszoden net gelegd, dan kunt u na de eerste week uw gras al maaien. Het is belangrijk om uw gras niet te kort te maaien. U kunt beter vaker maaien, dan dat u het gras te kort maait. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn, want anders vernielt u het gras. Staat uw vraag niet bij de meest gestelde vragen, dan kunt u altijd advies vragen bij Topgazon. Wij vinden het belangrijk dat u een juiste keuze maakt bij de aankoop van uw graszoden.

Graszoden

Graszoden kopen? Wilt u graag snel en makkelijk een mooi groen gazon? Kunt u niet langer wachten om heerlijk van uw tuin te genieten? Kies dan voor de graszoden van Topgazon en u heeft binnen no time de tuin van uw dromen. Topgazon is de specialist in het verkopen van graszoden van de allerhoogste kwaliteit van Nederland. De graszoden van Topgazon worden samengesteld uit verschillende soorten gras. Wij hebben veel tijd besteed aan het vinden van dé ideale samenstelling. Als u graszoden bij ons bestelt, kunt u er zeker van zijn van u een gazon krijgt die aan al uw wensen voldoet. Topgazon is gevestigd in Nooitgedacht in Drenthe. Wij leveren graszoden en grasmatten door de hele BeNeLux, maar ook ver daar buiten! Topgazon staat dan ook wereldwijd bekend als dé graszodenspecialist! Uw graszoden kunt u online bestellen bij Topgazon. Wij zijn het aangewezen bedrijf voor de levering van uw graszoden. Of u nu een mooi gazon wilt hebben of graszoden wilt gebruiken voor de aanleg van sportvelden, landschapsparken en zelfs landgoederen: bij ons bent u aan het juiste adres. Goedkope graszoden kopen, graszoden leggen.

Graszodenprijs
Topgazon verkoopt al speelgazon kwaliteit graszoden vanaf ? 1,75 per m². Onze Premium kwaliteit graszoden zijn er vanaf 1,90 per m² en zijn van de allerbeste kwaliteit. Wilt u uw graszoden graag laten aanleggen? Ook dat kunnen wij voor uw doen. Onze professionals gaan graag voor u aan de slag. In Drenthe, waar Topgazon gevestigd is, is het telen van graszoden nog steeds een ambacht. Wij vragen u wel rekening te houden met het hoogseizoen als u besluit om ons in te schakelen voor het leveren van de graszoden. Dit seizoen loopt van maart tot en met juni (afhankelijk van de winterse periode ) en in deze maanden worden er bijzonder veel graszoden verkocht. Om teleurstelling te voorkomen, adviseren wij u dan ook om op tijd te zijn met de bestelling van uw graszoden.

Graszoden advies
Als u uw graszoden op tijd bij ons bestelt, maken we samen met u een planning. Voordat de graszoden geleverd worden, kunt u alvast beginnen met het omspitten, bemesten en egaliseren van de ondergrond. Als wij de graszoden bij u afleveren, kunnen ze dan meteen gelegd worden. Al onze graszoden, grasmatten en grasrollen worden op maat gesneden en komen rechtstreeks van het land. Wij garanderen u een speelgazon van de allerbeste kwaliteit. En als u er voor kiest om uw graszoden door onze professionals te laten aanleggen, dan weet u zeker dat dat met onze groene handen zo gedaan is.

Extra diensten / producten:
Graszoden leggen, Big bags tuinaarde, Graszoden bemesting, Grasziekten bestrijdingsmiddelen. Wij staan wereldwijd bekend om de uitstekende kwaliteit van onze graszoden, onze knowhow en de beste graszoden klantenservice voor betrouwbaar advies. Daarom koopt toch ook u uw graszoden bij Topgazon in Nooitgedacht!

Beste graszoden
Waarom kiezen voor onze graszoden? Topgazon levert uitsluitend speciale graszoden. Bij ons heeft u de keuze uit meerdere grassoorten  en gazon varianten. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en over welke graszoden het meest geschikt zijn voor uw tuin, landgoed of sportveld. Graszoden van speciaal gras liggen bij een groot deel van de Nederlandse stadions, tennis- en golfbanen. Maar ook cricketbanen en andere buitensportvelden hebben sportgras. Buiten Nederland staat Topgazon internationaal bekend als de “Gras Specialist”, met de beste kwaliteit graszoden uit Drenthe! Graszoden Handige gras & gazon tips voor het onderhouden van een topgazon in uw eigen tuin: Tips voor bemesting, bestrijding van grasziekten tot handige tips voor een optimaal gezond, groen gazon.

Graszoden leveren

Graszoden leveren, dat doet de beste gras leverancier van Nederland, genaamd Topgazon. Topgazon levert u de beste graszoden van Europa! Onze speciale graszoden, grasmatten, grasrollen en blokzoden worden via een speciaal grastransportbedrijf (indien mogelijk) voor de deur afgeleverd. Wij bezorgen graszoden van een kwaliteit gras. Deze wordt geleverd zonder netting, deze graszoden zijn zeer stevig en gezond. De groenste graszoden leveren wij, uw gras leverancier in Nederland. Koop uw graszoden, grasmatten, grasrollen en blokzoden bij Topgazon. Mocht u zelf u nieuwe graszoden komen ophalen? Kom dan met goedgekeurd transportmateriaal onze kant op, hou er rekening dat er op aanhangers een maximaal laadgewicht van toepassing is. Veiligheid staat van het transport staat voorop! Koop gerust onze graszoden, van de allerhoogste graskwaliteit.

Graszoden leggen

Makkelijk en snel graszoden leggen? Alles wat u moet weten over graszoden leggen vindt u hier. Graszoden leggen van Topgazon is makkelijk en snel.

Waarom graszoden leggen?
Het zaaien van gras neemt veel tijd in beslag en het is maar de vraag of u een gelijkmatig gazon krijgt. Graszoden leggen is snel gedaan en u heeft meteen een mooi grasveld.

Zelf graszoden leggen
U heeft een keuze gemaakt en uw graszoden besteld. Nu kunt u zelf de graszoden gaan leggen. Topgazon adviseert u graag over het leggen van de graszoden, zodat u straks kan genieten van een prachtig gazon!

Spitten of frezen?
Voordat u de graszoden kunt gaan leggen is er werk aan de winkel. Het oude gras moet omgespit of verwijderd worden. Ook dient de grond vrij van onkruid te zijn. Door de grond om te spitten wordt de grond losser. U kunt er ook voor kiezen om te frezen, een machine maakt dan de grond voor u los.

Egaliseren van de grond
Voor het egaliseren van de grond kunt u de grond aanlopen of gebruik maken van een wals. Met een hark maakt u de grond egaal. Dit is belangrijk voordat de graszoden worden gelegd.

Graszoden leggen
Voor het leggen van de graszoden is het belangrijk om nog één keer de grond licht te harken. De graszoden kunnen nu uitgerold worden. Zorg ervoor dat de graszoden dicht naast elkaar liggen. Langs de rand van uw gazon kunt u wat potgrond strooien om uitdroging te voorkomen.

Graszoden goed aanrollen
De graszoden moeten stevig aangerold worden, zodat zij goed contact hebben met de ondergrond. Na het aanrollen van de graszoden kunt u het beste beginnen met sproeien. Zorg ervoor dat het gras goed nat is. Is het zonnig weer, begin hier dan meteen mee, want anders drogen de graszoden uit. In deze periode is het van groot belang om het gras regelmatig te sproeien. Het water geven is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, 3 x per dag sproeien is onzin 1 of 2 x per dag 20 mm water is genoeg het liefst ?s morgens vroeg of later in de avond sproeien om verbranding van het gras door de felle zon te voorkomen. De dag dat de zoden zijn gelegd wel direct na het leggen beginnen met water geven. In de winter kunt u de graszoden minder water geven, zelfs helemaal niet als de vorst in de grond zit. Het duurt in dit jaargetijde langer voordat de zoden geworteld zijn.

Maaien van de graszoden
Eén week nadat de graszoden gelegd zijn, kunt u de graszoden maaien. Let er wel op dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn, want anders vernielt u uw gazon. U kunt beter vaker maaien, dan dat u het gras te kort maait. Te kort gras droogt namelijk sneller uit. Daarnaast kan het rest afval zo makkelijker verteren en zal het gras niet verstikken.

Bemesting graszoden
Bemest uw gazon regelmatig. Het zorgt ervoor dat de graszoden groen blijven en de wortels sneller groeien. Ook is een goede voeding van uw gazon belangrijk ter voorkoming van allerlei grasziekten en de groei van mos en onkruid.

Grassoorten graszoden & grasmatten

Soorten graszoden, grasmatten & grasrollen. De beste grassoorten verwerkt tot een topkwaliteit grasmat. U wilt een mooi grasveld aanleggen en bent op zoek naar graszaad? Voor het beste gras gazon kunt u bij ons terecht. Wist u dat er meer dan 8000 verschillende soorten gras bestaan? Wij verkopen alleen het beste mengsel van gras voor de beste grasmat van Nederland bij u in de tuin. Naast de verkoop van extra graszoden verkopen wij gazonmest, big bags tuinaarde en gazonkalk. Wij kennen twee graszoden soorten. De kwaliteit gras en de premium graszoden kwaliteit.

De verschillende soorten graszaad:
– Graszaad voor speelgazon of sportgazon
– Graszaad voor schaduwgazon
– Graszaad voor siergazon
– Reparatie graszaad

Grassoorten voor speelgazon of sportgazon
Er wordt vaak gekozen voor het graszaad voor een speelgazon. Dit graszaad bestaat soms wel uit 4 verschillende soorten gras. Waarom zoveel soorten gras? Het is zo dat enkele van deze soorten gras kunnen groeien onder diverse omstandigheden. De sterkste soorten gras overheersen en daaruit bestaat uw gazon.

Gras voor schaduwgazon
Graszaad voor uw schaduwgazon is een mengsel dat beter geschikt is voor een tuin die meer in de schaduw ligt. U kunt toch gras zaaien en laten groeien met weinig zon.

Gras voor siergazon
Over het algemeen wordt er niet vaak gekozen om graszaad van dit soort te zaaien. Dit is namelijk gras wat echt voor de sier is. We raden dan ook af om vaak op dit gras te lopen.

Reparatie gras gazon
Dit is een mengsel van soorten graszaad die sneller uitkomen. Dit graszaad is ideaal om kale plekken in uw grasveld te repareren.

Wanneer graszaad kopen?
Wanneer er een grote oppervlakte voorzien moet worden van gras, kiezen de meeste mensen voor graszaad. Dit omdat graszaad goedkoper is dan de aanschaf van grasmatten of graszoden.

Wat zijn de nadelen van graszaad
Het grootste nadeel van graszaad is dat u even geduld moet hebben. Het duurt een tijd voordat het gras opkomt. Wat is lang? Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat het gras voor het eerst gemaaid kan worden. En het is nog maar de vraag of het goed en gelijkmatig opkomt. Daarnaast zijn vogels dol op graszaad en kan er graszaad wegspoelen door regenval.

Afwerking nadat u het graszaad gezaaid heeft
Nadat u het graszaad gezaaid heeft kunt u voorzichtig gaan harken. Daarna is flink sproeien belangrijk zodat het graszaad zich goed hecht aan de ondergrond. Na het sproeien kunt u gaan bemesten. Het is wel belangrijk om hier goed advies voor te krijgen, want niet iedere bemesting is geschikt voor pas gezaaid gras. Na de eerste maaibeurt van uw gras, na ongeveer zes tot acht weken, kunt u beter het gras nog niet betreden. Voor het beste resultaat van uw gras moet u rekening houden met ongeveer twaalf tot achttien weken. Het gras moet regelmatig gesproeid worden, want het regelmatig sproeien van het gras levert het beste eindresultaat op.

Onderhoud van uw gras gazon
Het onderhoud van uw gras is erg belangrijk. Vaak wordt het onderhoud van het gras vergeten. Onder het onderhoud van het gras wordt verstaan dat het gras regelmatig voorzien wordt van de juiste voeding, het maaien en harken van het gras en niet te vergeten het sproeien van het gras. Het is belangrijk voor een gezond gazon dat u zowel onkruid bestrijdt als de verschillende ziekten die voorkomen bij gras.

Voordelen graszoden ten opzichte van graszaad
Graszaad zaaien kost veel tijd en het plaatsen van graszoden kan erg snel. U heeft meteen mooi gras en kan direct genieten van uw grasveld. Er ontstaat in een korte periode een dichte en gelijkmatige grasmat én onkruid heeft geen kans.

Engels raaigras (Lolium perenne)

Engels raaigrasis een dichte zoden vormende, vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Engels raaigras komt zowel van nature als uitgezaaid in Nederland voor. In Nederland ligt het genencentrum van Engels raaigras. Nederlandse gras- kweekbedrijven hebben talloze soorten en rassen gecreëerd. Het is in niet doorgeschoten toestand een erg voedzaam gras met een hoge voederwaarde. Ook is Engels raaigras bestand tegen betreding van mens en dier. Het wordt ingezaaid in weilanden, sportvelden en speelgazons. In de laatste twee gevallen heeft een niet scherpe grasmaaier soms wat moeite met de bladeren door de dikke vaatbundels in de nerven, waardoor er zogenaamde vlaggetjes ontstaan.

Roodzwenkgras (Festuca rubra)

Roodzwenkgras is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae: beide namen zijn toegestaan). Gewoon roodzwenkgras en “roodzwenkgras met fijne uitlopers” worden veel gebruikt voor de aanleg van gazons. Roodzwenkgras kan goed tegen schaduw en groeit goed op zowel kleigrond als op arme, droge zandgrond. Op kleigrond kan het gewoon struisgras verdringen. Het blad van vegetatieve spruiten is ingerold of min of meer vlak en 0,6-1,3 mm breed. Op het blad zitten meestal vijf nerven met naast de randen nog twee zeer zwakke nerfjes. De bladschede is meestal behaard en het tongetje is ongeveer 0,2 mm breed. Roodzwenkgras bloeit in mei met een pluimvormige bloeiwijze. De ongeveer 17 mm lange aartjes hebben vijf tot zeven bloempjes met ongelijke kelkkafjes. Het langste kelkkafje is ongeveer 6 mm en het kortste 4 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is 5-8 mm lang en heeft een tot 3 mm lange kafnaald. De meeldraad heeft lichtgele of paarse, 4,5 mm lange helmhokjes. De vrucht is een graanvrucht.

Veldbeemdgras (Poa pratensis)

Veldbeemdgras is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae) die veel gebruikt wordt voor de inzaai van gazon- en sportvelden. Het wordt ook in grasmengsels voor voederdoeleinden gebruikt, maar is in Duitsland voor dit doel veel belangrijker dan in Nederland. In Nederland wordt de soort in weilanden door Engels raaigras weggeconcurreerd. Het aantal chromosomen per plant varieert van 2n=28 tot meer dan 100. Veldbeemdgras is dan ook een klonale soort, die zich hoofdzakelijk door zaad via apomixie en vegetatief door ondergrondse uitlopers (rizomen) voortplant. Sommige rassen afkomstig uit de Scandinavische landen vertonen een winterrust, waarbij de bovengrondse bladeren afsterven.

Gras gazon onderhoud

Gazon onderhoud
Heeft u een tuin met veel gras? En bent u benieuwd hoe u uw gazon het beste kunt onderhouden? Wij geven u graag enkele tips voor uw gazon onderhoud. Door het goed onderhouden van uw gazon kunt u uw gazon intensiever gebruiken. Onderhoudt u uw gazon goed, dan gaat uw gazon ook langer mee. Hoogte van uw gras. De normale grashoogte is drie tot ongeveer vijf centimeter hoog. Maar bij droog weer of wanneer uw gazon in de schaduw ligt, adviseren wij een grashoogte van tussen de vijf en zeven centimeter. Dit omdat het gras dan de voedingsreserve in het blad kan gebruiken. In de periode van eind augustus en begin september kunt u beter het gras kort houden. De langpootmug legt dan eitjes, de zogenoemde Emelten en hierdoor kan uw gras verkleuren deze Emelten richten namelijk nog wel iets meer schade aan dan alleen een verkleurde grasmat.

Verwijder bladeren en onkruid van uw gras
Voor optimaal onderhoud van uw gazon is het belangrijk dat u in de herfst de bladeren van uw gazon haalt. Ook is het onkruid verwijderen beter voor uw gras. Zo verstikt het gras niet. Voeding behoort tot goed onderhoud aan uw gazon. Het is belangrijk dat uw gazon regelmatig gevoed wordt. Het is een fabel dat u door vaker uw gazon te voeden ook vaker moet maaien en dus meer tijd kwijt bent aan uw gazon. Stikstof is erg belangrijk voor uw gras, omdat het gras hier beter van groeit en het gazon steviger wordt. Meststof kunt u het beste gebruiken in het voorjaar. Dit zorgt ervoor dat het gazon nieuwe aanwas krijgt en uw gras krijgt zo sneller een frisgroene kleur. In het najaar adviseren wij u om uw gazon te bemesten, zodat de wortels van het gras zich ontwikkelen en het gras de winterperiode door kan komen. Wat is een goede kleur van uw gras? Wanneer de kleur van uw gras lichtgroen of geel is en u maait minder dan één keer per week, dan is uw gazon toe aan bemesting.

Verticuteren van uw gazon

Verticuteren is het uitkammen van uw gazon. Dit kunt u het beste één of twee keer per jaar doen. Het is een behoorlijk intensief karwei en een hovenier of tuincentra hebben hier speciale machines voor. Met verticuteren haalt u al het dode materiaal uit uw grasmat zodat deze helemaal wordt gereinigd. Zo kan zonlicht, lucht en water beter doordringen naar de wortels van uw gras.

Maaien van uw gazon
Uw gazon moet regelmatig worden gemaaid. In de groeiperiode van uw gras is het verstandig om twee keer per week te maaien. Het is belangrijk dat uw gras niet te lang wordt, want hoe minder er gemaaid wordt, hoe moeilijker het gras te maaien is. Te lang gras is niet goed voor uw gazon. De grasmat krijgt te weinig zonlicht en hierdoor wordt de grasmat mat, hol en dun. En het gras krijgt te maken met mos. Door uw gazon regelmatig te maaien, wordt de grasmat mooier. De grasmat is gesloten en daarom krijgen onkruid en mos nauwelijks de kans om te groeien.

Gazon sproeien
Wanneer het zonnetje begint te schijnen en uw grasmat droger is, is het belangrijk om regelmatig uw grasmat te sproeien. Ook wanneer de zon er fel op schijnt. Wanneer de graszoden net gelegd zijn is het belangrijk om uw gras goed te sproeien, de wortels moeten namelijk goed vastgroeien. Na vier tot zes weken na het leggen van de graszoden kan er in de droge tijd één keer per week gesproeid worden, maar wel met een grotere hoeveelheid. De beste tijd om dit te doen is dan ´s avonds laat.

Mos in uw gazon
Mos in uw gazon? Dit kunt u het beste tegen gaan met goede bemesting. Uw gras krijgt dan meer weerstand en kracht. Zorg dat u het gras niet te kort maait en zeker niet wanneer u een schaduwrijke tuin heeft.

Insecten in uw gazon
Insecten zijn goed voor uw gazon. De grond blijft los en rest tuinafval wordt verteerd. Hierdoor kan uw gras beter groeien en blijft uw gras gezond. Wij raden u dan ook af om de insecten te bestrijden. De insecten die wel schade aan uw gazon kunnen aanrichten zijn de larven van de langpootmug, ook wel emelten genoemd. Ook de larven van de rouwvlieg zijn slecht voor uw gazon.

Gazon verticuteren
Vindt u het onderhouden van uw gras belangrijk? Bent u benieuwd hoe u het beste uw gazon kunt verticuteren?

Wat is verticuteren
Verticuteren is het uitkammen van uw grasmat. Met het verticuteren van uw grasmat reinigt u het gras. Oud en dood gras wordt zo uit uw gazon gehaald.

Manieren om uw gazon te verticuteren
Er zijn verschillende manieren om uw gazon te verticuteren. Zo kunt u een verticuteerhark gebruiken. Het is erg zwaar om handmatig te verticuteren en alleen mogelijk wanneer u een klein grasveld heeft. U kunt ook een verticuteermachine huren. Een verticuteermachine heeft scherpe messen die door de graszoden heengaan en direct in de grond komt. U kunt het beste baan voor baan verticuteren in tegengestelde richting. Bij veel mos in uw gazon kunt u het beste ook overdwars verticuteren.

Waarom uw gazon verticuteren
Na het grasmaaien van uw gazon blijven er grasresten liggen op uw gazon. Deze vormen een viltlaag. Dit is niet goed voor uw gras. Door het verwijderen van de viltlaag krijgt uw gras weer voldoende licht, lucht en wordt de voeding makkelijker opgenomen. Het stimuleert de wortelgroei van uw gras. Ook kunt u mos verwijderen door te verticuteren en gaat u groei van paddenstoelen en grasziekten tegen. Kortom u krijgt een groene, gezonde en stevige grasmat.

Hoe vaak uw gazon verticuteren
Het is aan te raden om uw gazon één tot twee keer per jaar te verticuteren. De beste periode om uw gazon te verticuteren is in het voorjaar. De grond wordt schoon, waardoor licht, lucht, voeding en water makkelijker de graswortels bereiken. Verticuteren houdt uw gazon gezond en maakt het sterker, zodat u langer kunt genieten van uw gras.

Gazon bemesting

Wilt u een mooi gazon? Een grasmat die prachtig groen is zodat u kunt genieten van uw tuin? Wilt u weten hoe u uw gazon het beste kan bemesten? Waarom is gazon bemesting noodzakelijk? Alleen het maaien van het gras is niet voldoende. Gazon bemesting maakt onderdeel uit van het onderhoud van uw gazon. U wilt toch niets liever dan een mooi grasveld? In het voorjaar en in de zomerperiode onttrekt het gras veel voedingsstoffen uit de grond. Dit kunt u door bemesting aanvullen.

Welk gazon bemesting gebruiken?
Iedere grondsoort heeft een andere bemesting nodig. Zo heeft klei- of leemgrond een andere bemesting nodig dan zandgrond. Wij adviseren u graag over de bemesting van uw gazon, want een verkeerde gazon bemesting werkt averechts.

Wanneer uw gazon bemesten
Wij adviseren u om gebruik te maken van het grazonmest bemestingsplan. Deze geeft uitgebreid weer wat u het beste kunt doen om een top tuin & het groenste gras gazon te hebben.

Hoe uw gazon te bemesten
Voordat u uw gazon gaat bemesten kunt u het beste uw grasmat verticuteren. Hierdoor neemt de grond de bemesting beter op. Voordat u bemesting koopt voor uw gazon kunt u het beste de zuurgraad van de grond meten. Zo weet u namelijk precies welke bemesting goed is voor uw gazon. Knapt uw gazon niet op na het bemesten? Dan kunt u het beste contact met ons opnemen voor advies.

Waar bestaat bemesting uit
De belangrijkste grondstoffen voor een hoge kwaliteit meststoffen zijn stikstof, fosfor en kali. Een goede voeding voor uw gras.

 

Grasziekten

Bladvlekkenziekte (Drechslera poae)

Bladvlekkenziekte is niet alleen een grasziekte, maar het komt ook bij andere planten voor. De bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Naast de schimmel op de bladeren van het gras, kan het zich verspreiden naar de wortels.

Hoe herkent u Bladvlekkenziekte
De bladeren van de graszoden krijgen kleine, waterige bruine vlekken. De vlekken kunnen groter worden en zich verder verspreiden. De punten van het gras gaan op den duur geel kleuren. In de herfst en de lente uit deze grasziekte zich. Deze periode is het vochtig en dit is goed voor de schimmel en de omstandigheden voor graszoden zijn niet optimaal.

Bladvlekkenziekte bestrijden
Het is belangrijk dat u uw gazon onderhoudt. Door het maaien en afvoeren van het gras in de herfst kan u de bladvlekkenziekte in de lente beperken. Het bestrijden van bladvlekkenziekte is vooral gericht op het voorkomen van deze grasziekte. Zorg dat gemaaid gras verwijderd wordt van uw graszoden. Ook de bemesting van uw gras speelt een rol in de preventie van de bladvlekkenziekte.

Bruine-vlekkenroest (Puccina branchypodii)

Bruine vlekkenroest: Droomt u ook van een prachtige groene tuin? Maar ziet u sinds kort uw gras bruin worden? Een ware grasnachtmerrie is Bruine-vlekkenroest. Wat is bruine-vlekkenroest is een grasziekte. Een vervelende schimmelziekte die uw gras aantast. Niet alleen de bladeren van het gras, maar ook de bladschede, stengel en de pluim van het gras worden aangetast.

Hoe herkent u Bruine-vlekkenroest
Deze grasziekte komt voornamelijk voor bij Veldbeemgras. Wanneer de bladeren van het gras bruine, ronde sporenhoopjes vertonen is er hoogstwaarschijnlijk sprake van Bruine-vlekkenroest. De grasziekte ontstaat in het najaar.

Emelten

Emelten zijn larven van de langpootmuggen. Zij zijn voornamelijk actief in de schemering of in de nacht. Overdag houden zij zich schuil in planten en ziet u ze niet. De larven zijn een ware plaag voor uw gazon. De langpootmug zelf zorgt niet voor schade aan uw gras.

Hoe kunt u Emelten herkennen?
De larven van de langpootmuggen zijn grijs-grauw. Zij hebben geen poten en geen zichtbare kop. Emelten zijn tussen de twee en vier centimeter groot. In het voorjaar is de Emelt het actiefst, maar in de nazomer kunnen zij ook voorkomen. Emelten hebben een voorkeur voor een natte en humusrijke omgeving.

Hoe ziet u dat uw gras is aangetast door Emelten
Emelten zijn erg schadelijk voor uw gras. Zij vreten niet alleen de wortels van uw gras aan, maar ook de plantdelen van de graszoden. Jonge grassprietjes trekken zij naar beneden in hun hol in de grond. Het gras sterft af en de graszode komt los te liggen. Zo ontstaan er kale plekken in uw gazon. Kraaien en meeuwen gaan vaak op zoek naar Emelten en pikken de graszoden los.

Bestrijding van Emelten
Het is moeilijk om de Emelten te bestrijden als zij uw gazon al aantasten. Wel kunt u voorkomen dat uw gazon het volgende jaar weer vernield wordt door de larven. De langpootmug legt in de periode van augustus tot half september haar eitjes. Als u in deze periode uw gras goed kort houdt, verkleint u de kans op het leggen van de eitjes. Dit omdat de langpootmug voorkeur heeft voor lang gras. Daarnaast is het belangrijk om uw tuin onkruid vrij te houden en dat de grond niet te vochtig is. Verwijder plantenresten goed uit uw gazon. Emelten zijn te bestrijden met Aaltjes. Die kunt u kopen bij tuincentra. De kleisubstantie mengt u met water en giet u over de plekken die aangetast zijn. De Aaltjes gaan op zoek naar Emelten en planten zich voort in de Emelt. De Emelt zal sterven en u kunt weer genieten van uw gazon.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van verschillende kevers. De larven van de meikever, junikever en de johanneskever worden Engerlingen genoemd.

Hoe kunt u Engerlingen herkennen?
Een Engerling ziet eruit als een gekromde rups en heeft een harde oranjebruine kop. Het lijf van de Engerling is geelwit. De larf heet drie paar poten en is ongeveer tussen de twee en vier centimeter groot. De larf krult zich vaak op tot een C-vorm. De larven blijven tussen de twee en drie jaar in de grond, voordat het beestje zich verpopt. Zij komen nooit naar de oppervlakte. In de winterperiode graaft de Engerling zich dieper de grond in.

Meest voorkomende Engerlingen in Nederland
Dit zijn de meest voorkomende larven die uw gazon beschadigen:
– Meikever
– Junikever
– Julikever
– Mestkever
– Roestbruine sprietkever
– Sallandkever
– Rozenkever

Hoe kunt u zien of uw gras is aangetast door Engerlingen?
De Engerlingen vreten de wortels van het gras aan, waardoor de graszode los gaat liggen. Hierdoor wordt uw gras geel en sterft het af. Dit gebeurt vooral in de periode van juli en september. Mollen en vogels gaan in uw gazon op zoek naar Engerlingen. Uw gazon ploegen zij dan helemaal om en daarmee richten zij nog meer schade aan.

Bestrijding van Engerlingen
Door het inzetten van Aaltjes kunt u de Engerlingen bestrijden. Die kunt u kopen bij tuincentra. De kleisubstantie mengt u aan met water en giet dit over de plekken in uw gazon die aangetast zijn. De Aaltjes gaan op zoek naar Engerlingen. De Aaltjes scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de Engerling. Ook kunt u uw gazon sproeien met water dat is aangemengd met knoflook.

Gazon niet meer te redden?
Bent u te laat met het ontdekken van Engerlingen in uw tuin en is uw gazon niet meer te redden? Geen paniek. Wij leveren prachtige graszoden van de allerbeste kwaliteit.

Kroonroest (Puccina coronata)

Kroonroest is een grasziekte die uw gazon aantast. Het is een schimmelziekte die voornamelijk voorkomt bij Engels raaigras. In de periode van eind juni tot in de herfst verspreidt de ziekte zich.

Hoe kunt u Kroonroest herkennen?
Kroonroest tast het blad van het gras aan. Op het blad liggen oranje sporenhoopjes. De stengel en de bloeiwijze van het gras worden niet aangetast. Engels raaigras heeft dichte zoden. Het gras komt voor in de natuur, maar wordt ook gekweekt. Het gras is erg voedzaam en wordt vaak voor weilanden gebruikt. Ook sportvelden en speelgazons kunnen bestaan uit Engels raaigras. Als gras waar vee op graast aangetast wordt door Kroonroest, wordt het gras minder smakelijk. Er vormt zich namelijk een laagje op het blad en hierdoor kan het blad geen zonlicht meer opnemen. De vorming van glucose wordt geremd en dit is een belangrijke voedingsstof van het gras.

Bestrijding van Kroonroest
Kroonroest ontstaat wanneer het gras niet meer groeit en in de stress schiet. Dit kan komen door droogte, maar ook door tekort aan voedingsstoffen. Daarom raden wij u aan om altijd uw gazon goed te onderhouden.

Meeldauw (Erisyphe graminis)

Meeldauw is een schimmelziekte die voorkomt bij meerdere planten en ook bij gras. Er zijn twee soorten Meeldauw. Echte Meeldauw en Valse Meeldauw.
Hoe kunt u Meeldauw herkennen?
Meeldauw kunt u herkennen aan een wit of grijs schimmelpluis. In dit schimmelpluis zitten zwarte puntjes en deze kunnen op verschillende onderdelen van het gras voorkomen. Echte Meeldauw komt vooral voor op de bovenkant van het blad. Valse Meeldauw daarentegen zit aan de onderkant van het blad. De bladeren die aangetast zijn door Meeldauw sterven af. Meeldaauw speelt op wanneer  de luchtvochtigheid hoog is, voornamelijk in het voorjaar en in de nazomer.

Bestrijden Meeldauw
Goed onderhoud van uw gazon speelt een grote rol bij de bestrijding van Meeldauw. Maai in de nazomer het gras kort en vang het gemaaide gras op. Haal bladeren van uw gras weg en verwijder onkruid. Daalt de temperatuur weer, dan neemt de activiteit van de Meeldauw af. Echte Meeldauw kunt u bestrijden door het gras met zwavel te bestuiven. In tuincentra kunt u ook bestrijdingsmiddelen kopen.

Onkruiden

Onkruidbestrijding
Hoe langer uw gazon ligt, hoe vaker er onkruid in voorkomt. Het gaat dan vooral om paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes. Dit is moeilijk te voorkomen, maar zodra u dit ziet kunt u het onkruid het beste verwijderen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen, zodat de grasmat niet te veel beschadigd wordt. Wanneer u uw gras goed bemest heeft, zal het kale stuk snel weer dichtgroeien en is bijzaaien niet nodig. Is de kale plek groter dan 7 bij 7 centimeter, dan kunt u beter wel gras bij zaaien. Wanneer er sprake is van veel onkruid, raden wij u een onkruidbestrijdingsmiddel aan.

Andere grassoorten
Andere soorten gras komen ook vaak voor bij oudere gazonnen. Dit kunt u herkennen aan een andere structuur, kleur en blad of de aanwezigheid van zaadstengels. Verwijderen door het uitsteken van de wilde pollen is de beste oplossing. Doet u dit niet, dan zal uw gazon na enkele jaren een verzameling zijn van allerlei grassoorten. Dan is de enige oplossing het volledig vernieuwen van uw gazon.

Vernieuwen van uw gazon
Wanneer uw grasmat niet meer te redden is, kunt u ervoor kiezen om gras te gaan zaaien of om grasmatten te kopen. Bij Topgazon vindt u de beste graszoden. Het grootste voordeel van het leggen van graszoden is dat u snel weer van uw tuin kan genieten. U hoeft niet te wachten tot het gras is opgekomen en u kunt het gras snel betreden.

Oranje-strepenroest (Puccinia poarum)

Bestaat uw grasmat uit Veldbeemdgras? En is het niet meer zo groen als vroeger? Bent u bang dat uw gras is aangetast? Oranje strepenroest

Wat is Oranje-strepenroest
Oranje-strepenroest is een schimmelziekte die kan voorkomen bij Veldbeemdgras. De schimmelziekte kan naast het blad ook de bladschede, stengel en pluim aantasten.

Hoe kunt u Oranje-strepenroest herkennen?
U herkent het aan de geel-oranje vlekken op de bladeren, die als strepen over het blad gaan.

In welke periode komt Oranje-strepenroest voor?
Het is een grasziekte die voornamelijk voorkomt in de periode van mei tot en met juni.

Paddenstoelen

Heeft u een prachtige tuin, maar last van paddenstoelen in uw gras?

Hoe herkent u paddenstoelen in uw gras
Wanneer er twee kringen ontstaan met zeer weelderig groen gras van soms wel enkele meters in doorsnee kan het zijn dat u paddenstoelen in uw gazon krijgt. Het gras in deze circels sterft af en aan de buitenkant gaan er paddenstoelen groeien. In het middel van de kring zit onder de grond een witte schimmel. De paddenstoelen brengen weinig schade aan uw gazon, maar verstoren wel de groei van het gras.

Wanneer heeft uw gazon meer kans op paddenstoelen?
Normaal gesproken komen er losse paddenstoelen voor in het gazon bij vochtig weer en een stikstof-rijke grasmat. Heksenkringen ontstaan doordat de sporen door de wind in uw grasveld terecht zijn gekomen.

Bestrijden paddenstoelen
Wilt u de paddenstoelen verwijderen uit uw gazon? Het beste is, zodra de paddenstoelen opkomen, deze uit te graven. Dit is niet schadelijk voor het milieu. Natuurlijk zijn er ook bestrijdingsmiddelen bij tuincentra te krijgen.  Over het algemeen verdwijnen paddenstoelen bij mooi weer en zijn zij er alleen wanneer het vochtig is. De paddenstoelen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor kinderen. Ontstaat er een lelijke plek in uw gazon? Dan kunt u bij ons grasmatten bestellen, zodat u snel weer een mooi grasveld heeft.

Regenwormen

Regenwormen komen wereldwijd voor. De beestje zetten dood organisch materiaal om in vruchtbare grond.

Zijn regenwormen schadelijk voor uw gras?
Er zijn veel grasziekten en plagen, maar de regenworm is niet schadelijk voor uw gazon. De regenworm vormt kleine zandhoopjes op uw grasveld in het voorjaar en de herfst. Het zijn juist nuttige dieren die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de grond goed blijft. Zij graven gangen door de grond wanneer zij op zoek zijn naar voedsel. Dit zorgt voor een goede structuur van de grond en evenwicht van het bodemleven.

Hoe werken regenwormen?
Regenwormen graven ondergrondse gangen, waardoor de grond losser en luchtiger wordt. Zo kan het water makkelijker de grond in en krijgt deze weer veerkracht. De gangen gaan soms wel tot drie meter diep. Doordat de grond losser wordt, kunnen planten en natuurlijk ook uw gras beter met hun wortels bij het water.

Regenwormen kopen
Regewormen zijn zulke nuttige diertjes, dan zij zelfs speciaal verkocht worden voor de onderhoud van golfbanen en bijvoorbeeld voetbalvelden.

Rooddraad (Laetisaria fuciromis)

Rooddraad is een grasziekte. Het ontstaat door het niet goed onderhouden van het grasveld. Het gras komt voeding tekort. De schimmel komt vooral voor tijdens de zomer en in het najaar. Het komt voor bij alle grassoorten, maar vooral gras dat gebruikt wordt voor golfbanen is extra vatbaar.

Hoe kunt u Rooddraad herkennen?
Het lijkt alsof de graspunten verdord zijn en aan elkaar plakken. Wanneer u goed kijkt ziet u rode draden van schimmelpluis. Bij ernstige aantasting van Rooddraad lijkt het net of er een suikerspin op het gras ligt.

Bestrijding Rooddraad
Door het gras goed te bemesten bent u snel van Rooddraad af. Lukt dit niet, dan kunt u er ook voor kiezen om een ander sterker grassoort te zaaien die niet gevoelig is voor Rooddraad. Op den duur zal uw grasveld bestaan uit het sterkere soort gras. Er zijn ook bestrijdingsmiddelen te koop tegen Rooddraad, maar dit raden wij niet aan. Het is mogelijk dat Rooddraad dan zich verder ontwikkelt en immuun is voor bestrijdingsmiddelen.

Bestrijding Rooddraad niet meer mogelijk
Bent u te laat met het bestrijden van Rooddraad? Is uw grasmat niet meer te redden? Dan kunt u het beste uw oude gras verwijderen uit uw tuin, de grond losmaken, egaliseren en kiezen voor grasmatten. Zo heeft u snel weer een mooi gazon!

Rouwvliegenlarven (Dilophus febrilis)

Hoe herkent u rouwvliegenlarven?
In Nederland zijn er verschillende soorten rouwvliegen. Rouwvliegenlarven zijn kleine larven die een beetje op Emelten lijken. Het verschil is dat de larven van rouwvliegen een zwart/bruine kop hebben. Het lijf is grauwbruin. Wanneer de larven ontpopt zijn tot rouwvliegen zijn deze ongeveer vijf millimeter lang en hebben ze zwarte haren. De eerste periode dat u last van rouwvliegen kunt krijgen is van eind april tot juni. In de zomer besmeren zij uw auto. De eitjes worden bij voorkeur gelegd in humusrijke grond, compost, rottende bladeren of mesthopen. Het duurt ongeveer drie weken en dan komen de eitjes uit met rouwvliegenlarven.

Wat voor schade richten rouwvliegenlarven aan?
Rouwvliegenlarven leven in groepen. Wanneer de groepen te groot zijn en er zijn niet voldoende dode plantenresten zijn, dan vreten zij ook levende planten zoals gras. De larven verpoppen zich en van half augustus tot half september komt hier de tweede generatie vliegen uit. Zij leggen eitjes die kunnen overwinteren en die in februari of maart uitkomen. Zij kunnen veel schade aan uw grasveld toebrengen. De wortelhals wordt aangevreten waardoor het groeipunt sterft. Bij ernstige aantasting kunnen grote stukken van uw grasveld loslaten en ontstaan er grote kale plekken.

Hoe kunt u rouwvliegenlarven bestrijden?
Chemische bestrijding is niet toegestaan. De bestrijding met Aaltjes is aan te raden. Hiervoor kunt u terecht bij tuincentra. Is de schade aan uw grasveld te groot? Dan kunt u altijd grasmatten bij ons bestellen.

Sneeuwschimmel of voetrot (Fusarium nivalis)

Sneeuwschimmel wordt ook wel voetrot genoemd en is een schimmelziekte die uw gras kan aantasten. Sneeuwschimmel treedt op in de periode van herfst tot aan het voorjaar.

Hoe kunt u sneeuwschimmel herkennen?
Wanneer uw gras bruine plekken krijgt en er sneeuwwit pluis in zit, dan heeft uw grasveld last van sneeuwschimmel, oftewel voetrot. De plekken zien er waterig uit en zijn in beginstadium tussen de vier en centimeter groot. Deze plekken kunnen uitgroeien tot wel 25 centimeter, op den duur zullen de plekken elkaar overlappen. Deze grasschimmel houdt van een lagere temperatuur. De sneeuwschimmel kan zich verspreiden onder sneeuw en u ziet de schade die het veroorzaakt pas wanneer de sneeuw op uw gazon is verdwenen. De grasziekte komt voornamelijk voor bij grasmatten in het eerste jaar na het aanleggen. Daarna komt sneeuwschimmel waarschijnlijk niet meer terug.

Oorzaken sneeuwschimmel
Mogelijke oorzaken die leiden tot deze grasziekte zijn onder andere een hoge pH waarde, temperatuurwisselingen, vrijkomen van te veel stikstof in het najaar, tekort aan luchtcirculatie, te kort aan kalium, te vochtige ondergrond, het gras is bedekt met maaisel, hoge luchtvochtigheid en vocht in uw grasmat door mist of dauw.

Bestrijden van sneeuwschimmel
Meestal groeit het aangetaste gedeelte met sneeuwschimmel vanzelf weer dicht. Probeer verspreiding van sneeuwschimmel te voorkomen tijdens het maaien van uw gazon. Zorg ervoor dat uw grasmaaier scherpe messen heeft. Het onderhoud van uw gazon is van groot belang. Na september raden wij aan om minimaal te bemesten. Zorg ervoor dat bladeren verwijderd zijn van uw grasveld.

Ernstige aantasting van uw gazon door sneeuwschimmel
Is uw grasmat ernstig aangetast door sneeuwschimmel en is uw gras niet meer te redden? Wij verkopen graszodenvan de allerbeste kwaliteit.

Voetrot (Fusarium nivalis)

Voetrot, ook wel Sneeuwschimmel genoemd, is een schimmelziekte die uw gras kan aantasten. Voetrot treedt op in de periode van herfst tot aan het voorjaar.

Hoe kunt u Voetrot herkennen?
Wanneer uw gras bruine plekken krijgt en er sneeuwwit pluis in zit, heeft uw grasveld last van Voetrot. De plekken zien er waterig uit en zijn in beginstadium tussen de vier en centimeter groot. Deze plekken kunnen uitgroeien tot wel 25 centimeter, op den duur zullen de plekken elkaar overlappen. Deze grasschimmel houdt van lagere temperaturen. De Voetrot kan zich verspreiden onder sneeuw en u ziet de schade die het veroorzaakt pas wanneer de sneeuw op uw gazon is verdwenen. De grasziekte komt voornamelijk voor bij grasmatten in het eerste jaar na het aanleggen. Daarna komt Voetrot waarschijnlijk niet meer terug.

Oorzaken Voetrot
Mogelijke oorzaken die leiden tot deze grasziekte zijn onder andere een hoge pH waarde, temperatuurwisselingen, vrijkomen van te veel stikstof in het najaar, tekort aan luchtcirculatie, te kort aan kalium, te vochtige ondergrond, het gras is bedekt met maaisel, hoge luchtvochtigheid en vocht in uw grasmat door mist of dauw.

Bestrijden van Voetrot
Meestal groeit het aangetaste gedeelte met Voetrot vanzelf weer dicht. Probeer verspreiding van Voetrot te voorkomen tijdens het maaien van uw gazon. Zorg ervoor dat uw grasmaaier scherpe messen heeft. Het onderhoud van uw gazon is van groot belang. Na september raden wij aan om minimaal te bemesten. Zorg ervoor dat bladeren verwijderd zijn van uw grasveld.

Ernstige aantasting van uw gazon door Voetrot
Is uw grasmat ernstig aangetast door Voetrot en is uw gras niet meer te redden? Wij verkopen de beste kwaliteit graszoden.

Grasplaag bestrijdingsmiddelen
Is uw grasmat aangetast door een grasplaag? Bent u benieuwd hoe u de grasplaag het beste kan bestrijden?

Herken de grasplaag
Het is belangrijk om te weten welke grasziekte uw gazon aantast. Heeft uw gazon te kampen met Bladvlekkenziekte, Bruine-vlekkenroest, Emelten, Engerlingen, Kroonroest, Meeldauw, Oranje-strepenroest, Paddenstoelen, Rooddraad, Rouwvlieglarven of Sneeuwschimmel. Het zijn allemaal grasziekten die uw gazon ernstig kunnen aantasten. Iedere grasplaag moet anders bestreden worden.

Bestrijden van de grasplaag
Het allerbelangrijkste voor uw gazon is het onderhoud. Een goed onderhouden gazon is beter beschermd tegen een grasziekte.

Graszoden kopen

Graszoden
Wanneer uw gazon niet meer te redden is van een grasplaag, dan kunt u het beste graszoden kopen. Dit is de beste manier om snel weer te genieten van uw gazon. Wij kweken grasmatten van goede kwaliteit en u kunt de graszoden makkelijk zelf plaatsen. Waarom niet gras zaaien? Het zaaien van gras kost veel tijd en de resultaten zijn niet zo mooi als het plaatsen van grasmatten.

De beste graszoden
De beste graszoden kunt u bij ons bestellen. Gemakkelijk en snel. Maar wat vooral belangrijk is, de kwaliteit van onze graszoden. Bij Topgazon maken wij geen gebruik van netten. Waardoor u verzekerd bent van de allerbeste grasmat van Nederland. Wilt u direct graszoden bestellen?